Днес отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП

ОбСНВ, ПИЦ
19.11.2017 / 14:45

С решение на Асамблеята на ООН от 26.10.2005 г. всяка трета неделя от месец ноември се отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. За първи път този ден е отбелязан през 1993 г. в Обединеното кралство от организацията "Мир на пътя". През 2017 г. денят се отбелязва на 19 ноември. Целта е да си спомним за загиналите хора и изразим благодарност на всички, които участват в премахване на последствията от пътнотранспортните произшествия: лекарите, полицията, пожарникарите, консултантите и другите работници, които всеки ден се сблъскват с това бедствие.

Искаме да привлечем вниманието Ви към огромната смъртност и травматизъм от пътнотранспортните произшествия и към потенциалните заплахи, на които са подложени всички участници в движението. Всяка седмица у нас при пътнотранспортни произшествия загиват повече от 15 човека. Над 150 са пострадалите с тежки наранявания, а част от тях остават с трайни увреждания за цял живот. Част от тези катастрофи са вследствие от употреба на алкохол и наркотици – на това основание през 2016 г. са причинени 147 ПТП.

Всеки трябва да осъзнае и да помни, че опасностите по пътищата не са природно бедствие, което не може да бъде спряно и не е това цената, която трябва да плащаме за нашата ежедневна мобилност. Необходими са повече толерантност, уважение, предвидливост, споделена отговорност за намаляване на грешките, които водят до тези безсмислени нещастия по пътищата. В съвременните условия следва още по-съсредоточено да се вгледаме в нашето поведение като пешеходци, водачи и пътници, като родители, като организатори и администратори защото безопасността на движението е споделена отговорност.

 

Световен ден за възпоменание на жертвите от ПТП – 19.11.2017

Няколко съвета за безопасно движение:

Скейтборд и ролери

Скейтбордът, ролерите и скутерите (тротинетки) са много приятен начин за придвижване, но не са безопасни. Те са нестабилни и могат да бъдат заплаха както за този, който ги управлява, така и за околните. Многократно по-опасни са, ако ги управлява неопитен човек. Поради това се препоръчва скейтборд, ролери и тротинетки да се карат в паркове и градини, и никога по улицата. Трябва да се избягват много оживените места и да се внимава за другите пешеходци, особено за малки деца и възрастни хора.

Деца-пешеходци

Децата като участници в пътното движение са предимно пешеходци и трябва да познават правилата за безопасно движение - да пресичат на безопасни места като пешеходни пътеки тип "зебра" (със светофари), подлези, пешеходни надлези и мостове, пешеходни острови в пътното платно, или на място далеч от паркирани автомобили.

Безопасни маршрути до училище

Много злополуки с деца стават по пътя към и от училище. Ето няколко съвета какво да знае детето за безопасното си придвижване:

• избор на най-безопасния маршрут до училище; да ходи по тротоара, а не по платното; да не играе с играчка докато се придвижва; да спазва простите правила: „Спри на бордюра!”, „Погледни наляво, после надясно, после пак наляво!”, „Ослушай се дали не приближава кола и чак тогава премини!”; да пресича на светофар, когато свети зеленият сигнал; да не пресича измежду спрели автомобили.

Видимост = безопасност

Ако носите подходящо облекло, ще увеличите шанса да бъдете видян навреме. Такова облекло е с ярки цветове и флуоресцентни елементи за през деня и отразителни елементи за нощта - самозалепващи се ленти, които лесно могат да се прикрепят към дрехи и училищни чанти.

В автомобила

Млади водачи

Ти си млад, току-що си се научил да шофираш и си на пътя. ВНИМАВАЙ! ИМА ВЕРОЯТНОСТ ДА ПОПАДНЕШ В КАТАСТРОФА! Поведението зад волана на младите водачи е особено. Те са склонни да поемат по-големи рискове, например шофиране с несъобразена скорост, под въздействието на алкохол и наркотици. Затова е добре предварително да знаят какво поведение да избягват.

Скорост

СКОРОСТТА УБИВА! Шофирането с несъобразена скорост, особено в градска среда, може да има смъртоносни последици за пешеходци, колоездачи и връстници на ролери, скейтбордове, скутери (тротинетки) и така нататък.

Алкохол и наркотици

Ако си пил е опасно и безотговорно да седнеш зад волана. Няма значение от количеството алкохол - той въздейства на бързината на реакциите ти, на зрението ти, на съобразителността ти. Когато си на купон, най-вероятно си с приятели. Бъди истински приятел и възпри другите, които искат да си тръгнат кола след като са пили. НАРКОТИЦИТЕ - те и шофирането не са съвместими! Карането под въздействие на наркотици е особено опасно за твоя живот, за живота на тези, които возиш и тези, които е възможно да блъснеш.

 
 

Copyright © 2008-2018 ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев