ЛАГЕРЪТ - с няколко думи, в няколко реда

ОбСНВ, ПИЦ
16.07.2018 / 14:41

ЛАГЕРЪТ

С няколко думи, в няколко реда

 

НАЧАЛОТО …

Началото – като всяко начало пълно с въпроси и трудности – от името на лагера и на отборите до занятията и участниците. Но вълнуващо и чакано от всички!

И вече сме в подножието на Сините камъни. Сякаш забързаният живот забавя своя ход и дава воля на ведрото и спокойно дишане, на усмихнатите очи, на едно отминало време … сякаш историята оживява пред очите и те повлича - усещаме стъпките на траки, римляни, средновековни българи ...

На „Туида” сме! Гледката и усещането предизвикват възхищение и го задържат на лицето дълго!

Следват дни, изпълнени с творчество, спорт, игри и много изненади … „Здравей, Здраве!”

 

ЕКИПЪТ …

Малък, сплотен, креативен, амбициозен! С една идея и волята на всички се случват „чудеса”!

Много труд в името на една прекрасна цел – превантивна дейност с творчески почерк, защото действието и примерът са най-добрите учители! Една различна инициатива, с амбицията да се превърне в традиция - форум за младите хора да общуват, да споделят, да се учат, да се забавляват и да знаят, че истинските ценности са здравето, приятелството, спортът и знанието! Истинските неща се случват навън, а не срещу екрана на компютъра!

 

ДОБРОВОЛЦИТЕ – ВДЪХНОВЕНИ!

Енергични и позитивни, те превръщат превенцията в своя кауза и мисия, но и в приключение … търсят позитивните неща, за да ги развиват и превръщат в част от себе си!

Наивни, дръзки, смели, млади и красиви! Ученици от различни училища - събират житейски опит. Ценен опит! Учат се на добротворство!

 

ОТБОРИТЕ … РЕКИТЕ …

Десетки ентусиазирани млади хора всеки ден!

Нови преживявания, емпатия, споделяне …

В началото плахи, след това по-сигурни и уверени … накрая виждаме как всички се превръщат в едно цяло, по-ангажирани и емоционално свързани, виждаме как и променливото дъждовно време е укротено и с любопитство и съпричастност наблюдава младежкия ентусиазъм!

Кипящи от енергия млади хора, които просто трябва да бъдат насочени, провокирани, предизвикани. Като буйни реки, търсещи своя път! „Peĸaтa тeчe. Изплъзвa ce. Бягa. Tpъгвaм cъc нeя. Oтcтpaни, нo я cлeдвaм. … Kъдe e peĸaтa?Дaнo e щacтливa.”

 

САМОДИВАТА …

На това място светът е изтъкан от неуловими сенки. Старогръцки митове се преплитат с български легенди за самодивите – красиви горски духове, бродили по нашите земи - лекували, омайвали овчари, прелъстявали и погубвали …

Но – не!

Тя слезе красива и усмихната, внимателна и всеотдайна! Упорита, целеустремена, отговорна! … Неусетно ни омагьоса … към доброта, преданост, искреност! Слънчева и вдъхновяваща! Такава самодива срещнахме!

 

КОМЕНДАНТЪТ … НАЙ-ДОБРИЯТ!

Открихме го сред учениците, в най-естествената му среда, като един от тях, но респектиращ, отговорен и усмихнат… водач … и стана част от екипа!

Целта е ясна, значима и вдъхновяваща! Без колебания! И всеотдайност – в емоциите, в игрите, в общуването... Увлича те в колективния ентусиазъм! Харизма, впрегната в действие! И прекрасна илюстрация на здравия дух в здраво тяло!

 

УЧИТЕЛИТЕ … Обединихме опита и идеите си!

Щастливи и горди от изявите на своите възпитаници … Новата светлина, която огрява децата, откровените емоции, преодоленият страх от неизвестните предизвикателства завладяват и тях и неусетно стават част от отбора.

Тук те не оценяват - забавляват се, участват, насърчават, подкрепят … И успяват!

 

 

ТРЕНЬОРИТЕ

Хората с големи сърца, прегърнали идеята за споделеност на знание и опит!

„Заради децата ни, … да съхраним традициите, … нека спортуват за здраве, … да им покажем, да знаят ”… – простички обяснения за дарения безвъзмездно труд и време и доказателства за уменията и таланта на българина. И всичко това допълнено с невероятна всеотдайност и търпение и с насърчителните погледи при всеки труден и непознат детайл.

 

ЗАНЯТИЯТА – много, различни, и трудни, и лесни, интересни, полезни, забавни …Много емоции, творчество, спортен дух и хъс за забавления!

Грънчарство – да изваеш с ръцете си нещо!

Текстилен печат – да сложиш „своя” отпечатък!

Плъстене – да родиш картина от вълна!

Традицията на българката – красота в шевици и шарки!

Арт ателие – творчество без граници!

Езда – като нашите предци - прабългарите!

Ориентиране – да разчитаме знаците! Всички знаци!

Алпинизъм – да покориш върхове!

Викторина – да обичаш България, означава да я познаваш!

Долекарска помощ – бъди в час!

Трафик на хора – пази се!

Професия „Пожарникар” – понякога огънят е опасен!

Средновековни игри – пресечна точка във времето!

Търсене на съкровището – хубавите неща изискват усилие!

Спортна зона – „Здрав дух в здраво тяло!”

Народни танци – „ …дръж се, земльо!...”

Край лагерния огън – преживяно и споделено!

 

ЗНАМЕТО !

Няма армия без флаг! Нашият флаг е … българският!

Обединител, свидетел и съдник!

 

ВРЕМЕТО …

Много светлина! Слънце! И специален поздрав за „уловения” успех и удовлетворението!

Облаците, гръмотевиците, дъждът са в забавен каданс, респектирани от младежкия ентусиазъм!

 

ГОСТИТЕ - АНСАМБЪЛ ЗА НАРОДНИ ПЕСНИ И ТАНЦИ „СЛИВЕН”

Звучи песента и сякаш срещу тебе отвисоко се спуска … залива те .. танцът е пъргав и те превзема целия, разкрива ни най-дълбоките човешки преживявания, въвличайки ни по един необикновен начин … Не може да се опише магията на танца, не се изрича, те ни накараха да я почувстваме и съпреживеем!

Накараха ни да повярваме, че ние, българите, сме с прекрасни, обаятелни души, че има красота вътре в нас, че тази магия от звуци и цветове, и от ритми излиза от самите нас!

За добротата, за по-големите сърца, за искрата в очите – БЛАГОДАРИМ ВИ! Благодарим Ви за предизвиканото чувство на гордост, че живеем в тази страна, и че в нея има такова явление, което създава усещане за близост вътре в сърцето ни! Усещане за Родина!

 

ПОСЛАНИЕТО …

„Щастие е, когато обичаш, вместо да мразиш. Щастие е, когато помагаш, вместо да завиждаш. Щастие е, когато се учиш добре, защото тогава можеш да помагаш на близките. Щастие е, когато си ЗДРАВ, защото само тогава можеш да сбъднеш мечтите си! …”

Благодарим ви, че ни дадохте увереност за посоката, в която работим и ни стимулирате да превърнем вашите идеи в реалност! Благодарим ви, че бяхме заедно ... Благодарим ви и за вълнението, което ни накарахте да изпитаме!

 

И НАКРАЯ …

До следващия път с новите идеи, решения, изяви, … и с усещането за принадлежност към едно голямо ”семейство”, в което всеки успява, благодарение на подкрепата на другите. Тръгнахме си с усмивки и малко тъга! ...

 

Още снимки от новината

Лагерът
"Здравей, Здраве!"
Лагерът

 

 
 

Copyright © 2008-2019 ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев