15 НОЕМВРИ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН БЕЗ ТЮТЮНОПУШЕНЕ

ОбСНВ, ПИЦ
14.11.2018 / 13:16

Всеки трети четвъртък от месец ноември се отбелязва Международен ден без тютюнопушене.

 

Пасивното тютюнопушене - заплаха за здравето на непушачите

 

Тютюневият дим винаги е неприятен за непушачите, тъй като има лоша миризма, задушлив характер и дразни носа и очите. През последните 20 години твърдо бе доказано, че освен тези особености, вдишването на дима от непушачите може да бъде много опасно. Повечето от пушачите знаят, че вредят на здравето си, но много от тях не знаят, че увреждат и здравето на присъстващите.

Пасивният пушач е този, който вдишва:

1. Издишаната главна димна струя от пушача - струята, която се получава от издишания от пушача директно вдишан дим. Цигареният дим съдържа над 4 800 химични съединения, най-опасните, сред които са: никотин (стеснява кръвоносните съдове и учестява сърдечната дейност);

въглероден монооксид (отнема част от кислорода в еритроцитите); катрани (отлагат се в белите дробове и предизвикват рак) и други.

2. Страничната димна струя на цигарата - материалът, освободен директно във въздуха от горящия край на цигарата и това, което се разсейва през цигарената хартия. Химическият му състав е като този на главната димна струя, но за разлика от нея съдържа по-голямо количество вредни вещества:

• 2 пъти повече никотин и катрани;

• 5 пъти повече въглероден монооксид;

• 73 пъти повече амоняк;

• 3 пъти повече бензо[а]пирен;

• повече кадмий от основната димна струя.

Продуктите от страничната димна струя попадат директно във въздухa. Поради бавното тлеене на цигарата, непрекъснато отделящият се дим от края ú е значително по-токсичен. Това е димът, който непушачът и пушачът вдишват в най-голям обем - 89% от въздуха в помещението, а токсичните вещества в него са в значително високи концентрации.

Влияние на пасивното тютюнопушене върху децата

Чувствителността на детския организъм към тютюневия дим изисква особена загриженост, както от медицински, така и от етични съображения. Ето някои най-значими негативни ефекти, установени при проучвания на голям брой деца: при бременни жени: забавя се скоростта на кръвния поток през плацентата, причинявайки учестена сърдечна дейност на плода; преждевременно раждане и по-ниско тегло; недоносеност, раждане на мъртъв плод и вродени аномалии; след 3 - 6 месечна възраст са възможни остри респираторни заболявания, включително и пневмония; хронична кашлица, храчки и хрипове са два пъти по-чести, когато родителите пушат; новите случаи на астма при деца на пушачи са с 50-100% по-чести.

Влияние на тютюна върху възрастните непушачи, изложени на тютюнев дим в домовете си: увеличен е комбинираният риск от белодробен рак с 24%; увеличен е рискът от исхемична болест на сърцето с около 25%, а от мозъчен инсулт - с 82%; проучвания са показали повишени стойности до 25% при хроничните респираторни заболявания; налице 40-50% повишен риск от развитие на астма при възрастни, изложени на тютюнев дим в домовете си.

Пасивното пушене представлява опасност и на работните места. Токсичните и канцерогенните вещества се разпространяват бързо из офиси, хотели, ресторанти и други работни места в затворените помещения. Цигареният дим може да увеличи токсичните си ефекти, ако се смеси с други вредни вещества, намиращи се във въздуха на затвореното помещение, особено ако това е производствено хале (азбест, въглищен прах, памуков прах, каучук, хлор и др.).

В редица страни доказателствата за вредното действие на пасивното пушене имат много голям ефект върху общественото мнение. Издигат се искания за осигуряване на среда, свободна от тютюнев дим. Тютюнопушенето все повече става обществено неприемливо. / Изп лит.: Василевски, Н.,Б. Тулевски и Г. Котаров Ръководство за предотвратяване и ограничаване на тютюнопушенето, София, МЗ/

 

 

Във връзка с Международен ден без тютюнопушене част доброволците към Общински съвет по наркотични вещества на 15 ноември от 14 часа до Стария бряст ще проведат превантивни дейности сред общността. Ще раздават превантивни материали и ще призоват всеки пушач да започне отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и на здравето на близки и приятели, които са в обкръжението му като пасивни пушачи.

 

На 16 ноември – Ден на толерантността, доброволците ще проведат кампания в подкрепа на толерантността – ще призоват към добродетели, които способстват за замяната на културата на войната с културата на мира. И да се замислим за нашата лична толерантност!

Общински съвет по наркотични вещества –Сливен

Превантивно-информационен център

 

 
 

Copyright © 2008-2019 ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев