За колко време тялото ни се възстановява след последната цигара?

ОбСНВ, ПИЦ
30.05.2020 / 20:11

България държи един печален рекорд. Ние оглавяваме класацията в Европейския съюз относно пушачите. Според сдружение „България без дим“ 38,4% от населението ни са били пушачи през 2018г.На тялото му е нужно доста време да се възстанови от ефектите на пушенето. Смята се, че за това са нужни около седем години. Организацията American Cancer Society описва това с точност.

Първият ден след последната цигара

Изминали са двайсет минути (!) от последната цигара, сърдечният ритъм и кръвното налягане се връщат към нормалното. В рамките на следващите осем часа нивото на въглероден оксид в кръвта, който никотинът съдържа, намалява. След първите 24 часа рискът от сърдечен удар е намалял значително.

Няколко дни след последната цигара

Страничен ефект от пушенето е, че вкусът и обонянието се влошават. Това се нормализира в рамките на два дни след последната запалена цигара. Така че след третия и четвърти ден ще бъдете изумени колко вкусни са много неща.

Девет месеца след последната цигара

Кашлянето и недостигът на въздух спират през следващите седмици. Синусите се освобождават. The American Cancer Society обявява, че „малките, подобни на косъмчета структури, чиято цел е да транспортират слуз от дробовете, сега възстановяват своята функция”. Резултатът: по-чисти дробове и намален риск от възпаление.

Пет години след последната цигара

След една година без цигари е вече наполовина по-малко вероятно да се разболеете от коронарна болест на сърцето, отколкото когато сте пушили. След пет години рискът от инфаркт също намалява наполовина.

10 години след последната цигара

След десет години рискът от фатален рак на белите дробове е намалял наполовина. Същото важи и за рискът от рак на бъбреците, панкреаса и устната кухина.

15 години след последната цигара

След 15 години вече сте се възстановили.

Източник: https://www.nationalgeographic.bg/?cid=120&article=8866

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев