Наркотици

Психоактивните вещества (ПАВ) (наркотични вещества) са химически субстанции въздействащи главно върху централната нервна система. Те създават временни изменения на възприятията, настроението, съзнанието и поведението.

line

Никотин (тютюн)

Никотинът е най-широко използувания лек стимулант, към който стотици милиони хора имат силна зависимост. Притежава свойства, по които се отличава от останалите стимуланти - той едновременно подтиска напрежението и леко стимулира интелекта, но е твърде кратко действуващ, предизвиква силна зависимост и има твърде неприятни странични ефекти. А най-вредният от възможните начини за употребата му е пушенето на тютюн.

Никотин

Никотин

История

Колумб, при пристигането си в Новия свят, описва тютюна чрез впечатленията си от местните жители: "малко изсушени листа, които те, изглежда, смятат за много ценни". Европейците не могли да разберат защо туземците "се опиват от дима", когато пушат свитите листа. Първите любопитни испанци, които се опитали да пушат по подобие на индианците, привлекли вниманието на Инквизицията, но именно те донесли тютюна в Европа.

Характеристика

Тютюневият дим съдържа около 4000 химически вещества, повечето от които са особено опасни за здравето. Тютюнът натрупва в себе си:

 • изотоп полоний-210 - заедно с други радиоактивни изотопи е основната причина за възникване на рак на белия дроб;
 • многоядрeни ароматни въглеводороди - съдържат се в катрана, който също се отлага предимно в белия дроб.

Ефекти при употреба:

Никотинът е силен и бързо действащ наркотик. Започва да действа на мозъка около 8 секунди след вдишване на тютюневия дим, влияе върху периферната нервна система като повишава кръвното налягане и ускорява сърдечния ритъм.

Никотинът влияе на скелетните мускули като причинява слаб, но забележим тремор.

Никотинът свива кръвоносните съдове - външно се изразява в бледност, а влошеното кръвоснабдяване на кожата причинява по-бързото и стареене.

При първите опити за пушене човек често чувства замаяност и отпадналост, възможно е гадене и повръщане. Редовните пушачи казват, че цигарите им помагат да се съсредоточат или обратно - да се отпуснат и намалят нервността. Това противоречие, наречено парадокс на Несбит, има много възможни обяснения, но най-вероятно е, че за пушача по-важен е самият ритуал на пушенето, навикът.

Смъртната доза никотин е около 60 mg - приблизително, колкото съдържа една силна пура.

Последици при продължителна употреба:

Формирането на зависимост към цигарите е много улеснено. Дори хора, които пушат отвреме-навреме, развиват зависимост и стават редовни пушачи. При тях настъпват трайни биохимични промени (т.е. има и физическа зависимост) и при липса на веществото се проявяват признаци на абстиненция - забавен пулс, проблеми със съня и апетита, безпокойство, раздразнителност или депресивност, невъзможност за съсредоточаване, намалена работоспособност и др.

Освен, че предизвиква рак на белия дроб, устата и гърлото, катранът прави хроничните пушачи много по-склонни да развият бронхити и емфизем. Ферментиралият тютюн, който се пуши с лула или във вид на пури, предизвиква по-често рак на устата и гърлото. При пушачите е вероятно развиването на проблеми с кръвоносните съдове и на язва, сърдечно заболяване или мозъчен инсулт.

Вдишването на тютюневия дим от непушачите в стаята (пасивно пушене) може да им причини дихателни проблеми и астма. Особено уязвими в това отношение са малките деца и бебетата.

Рискът за здравето при пушачите се увеличава с увеличаване на броят на изпушените цигари през деня, с годините, с по-ранната възраст на употреба и с по дълбокото вдишване на дима.

Пушенето от бъдещите майки, особено по време на бременността, може да се отрази на плода. По-вероятно е детето да се роди с намалено тегло, да има други усложнения, да е по-податливо на заболявания.

При пушене се влошава кръвоснабдяването от свиване на кръвоносните съдове и това води до жълтеникав тен на лицето и засилено стареене на кожата;

Пушенето става причина за пожълтяване и на пръстите на ръцете, за постоянно лош дъх и неприятна миризма на косата и дрехите.

Лечение

Лекарите предлагат различни специализирани лечения на зависимостта от никотин, но задължително е силно желание за лечение, воля и търпение на пациента.

line

Алкохол

Алкохолът – включващ бира, вино и твърди питиета – е най-широко употребяваният психоактивен наркотик в страната. Алкохолът е най–често опитваната дрога и сред юношите; около 96% от учениците между 15 и 18 г. са опитвали алкохол по някакъв повод, а 52% от тях са се напивали поне веднъж.

Алкохол

Алкохол

Съдържание

Алкохолните напитки съдържат етилов алкохол - вещество, което потиска нервната система, забавя реакциите и спада към групата на веществата с успокояващо и хипнотично (сънотворно) действие. Алкохолът притежава значителна енергийна стойност (7 ккал/грам) без да доставя на организма необходимите хранителни вещества като белтъци, витамини и минерални елементи.

Когато човек пие, алкохолът се абсорбира от стомаха, навлиза в кръвта и достига до всички тъкани.

Ефектът

Ефектът от алкохола се влияе от множество фактори, включващи големината на индивида, тегло, възраст, пол, както и количеството поета храна и алкохол. Отпускащият ефект на алкохола е една от главните причини за използването му в най – различни социални ситуации. Други ефекти на умерено приетия алкохол включват неразположение или разговорливост; незабавните ефекти на алкохола, приет в големи количества, включват неясен говор, нарушен сън, гадене и повръщане. Алкохолът, дори в незначителни дози, остро засяга способността за преценка на ситуацията, а също и координацията на движенията – двата необхидими фактора за управление на кола. Ниските и умерени дози алкохол могат също да увеличат инцидентите на агресивност, домашно насилие и детски терор.

Прекомерната консумация на алкохол се свързва с възникването на редица заболявания със социално значение: затлъстяване, хипертония, коронарна болест на сърцето, диабет. Съществуват предположения, че прекомерната употреба на алкохол има връзка с възникването и на някои ракови заболявания. Лицата, консумиращи системно и прекомерно алкохол често страдат от недохранване, поради лоша усвояемост на редица вещества от организма. Алкохолът може да предизвика чернодробна цироза, възпаление на панкреаса, да увреди мозъка и сърцето. Съществува категорична връзка между приема на алкохол, високото кръвно налягане и хипертоничния инсулт. Махмурлукът е също един от негативните ефекти на големите количества алкохол; махмурлукът включва главоболие, гадене, постоянна жажда, общо неразположение и умора.

Майки, употребяващи алкохол по време на бременност, могат да родят деца с вроден алкохолизъм. Такива деца в повечето случаи страдат от забавено умствено развитие и необратими психически аномалии. Изследванията показват, че децата на алкохолизирани родители носят по – голям риск да станат алкохолици.

Продължителната, тежка злоупотреба с алкохол води до зависимост – алкохолизъм и до толеранс – изпитване на необходимост да се приема по-голямо количесво алкохол, за да се постигне същият ефект.

Лечение

Извършва се от лекари, специалисти в тази област и продължителността на лечението зависи от степентента на зависимост.

line

Кофеин

Кофеинът е най-широко използваният психосоматичен стимулатор в света. Системната му употреба носи вреди и рискове!

Кофеин

Кофеин

Съдържание:

Кофеинът е вещество от групата на ксантиновите алкалоиди. С научно име триметилксантин, кофеинът се среща в зърната на кафето, листата на чая и други растения. Когато е намиран в кафе, той бива наричан кофеин, в чай - тианин, в Гуарана - гуаранин, в Йерба Мате - матеин и т.н. Кофеинът прониква в тялото посредством напитки като кафето, чая, енергийните и изотоничните напитки, кофеинови бонбони, стимулиращи добавки, някои шоколадови изделия и сладкиши, дори при съзнателен прием на кофеинови таблетки.

Ефекти:

Кофеинът е директен стимулатор на централната нервна система. Известен е най-вече със способността си временно да подтиска сънливостта и да възвръща остротата на будното внимание. Когато навлезе в кръвта през храносмилателната система, той минава през черния дроб, където се метаболизира до три основни метаболита: параксантин (до 84% от погълнатото количество), теобромин (до 12%) и теофилин (до 4%):

 • параксантин - стимулира липолизата, процес на разграждане на складираните в мастните клетки мазнини до мастни киселини и глицерол, които постъпват в кръвния поток;
 • теобромин - увеличава обема на кръвоносните съдове и обема на отделяната урина, т.е. действа и като диуретик;
 • теофилин - релаксира гладките мускули на бронхите в белия дроб.

Общи доказани полезни ефекти: стимулира производството на епинефрин (адреналин); увеличава нивата на свободна енергия; премахва ефекта на сънливостта и увеличава бдителността, но без да замества съня; подобрява спортните постижения, в следствие подтискане чувството на умора; подобрява дишането и освобождава дихателните пътища (при астма, бронхити, симптоми на настинки и грип); стимулира загубата на тегло, по-точно стимулира изгарането на мазнини и отделянето на вода; увеличава ефекта на болкоуспокояващите; увеличава скоростта и обема на метаболизма

Доказани полезни ефекти при стрес: увеличава способностите на хора в стресови ситуации; подобрява времето за реакция в ситуации на продължителна липса на сън; подобрява способностите за заучаване в стресова среда; подобрява запаметяването на информация в стресова среда.

Възможните странични влияния и рискове са много повече от положителните ефекти:

 • Освобождаването на складираната захар натоварва много ендокринната система.
 • Постоянните консуматори на кафе често стават нервни, а понякога започват да треперят.
 • При адаптация към въздействията на кофеина настъпва загуба на мотивация за работа и завишена склонност към конфликти. Сред групи, които консумират 3-5 чаши кафе дневно се увеличава социалното напрежение; в семейството при такова въздействие на кофеина - също.
 • Ежедневното пиене на кафе с годините води до акумулиране на кофеин, в резултат на което големи количества се натрупват в мастната тъкан и трудно се поддават на елиминиране.
 • Кофеинът е в състояние да лиши организма от В-витамините, особено от инозитол, както и от витамин С, цинк и калий.
 • Кафето засилва киселинността в стомашно-чревния тракт.
 • Счита се за причинител на високото кръвно налягане.
 • Над 1 литър кафе, изпито в продължение на три часа може да унищожи значителна част от тиамина в организма.
 • При спортисти изкуственото подтискане на умората с кофеин може да доведе до скрито претрениране и контузия. При спортисти, занимаващи се с маратонски дисциплини, големите дози кофеин могат да доведат да скрито обезводняване с всичките животозастрашаващи последствия, които го следват.
 • Кофеинът пречи на репликацията на ДНК.
 • При хора, поглъщащи по 5 чаши кафе дневно, вероятността от сърдечна слабост е с 50% по-голяма, в сравнение с тази при непиещите.
 • Приемът на 300 до 400 мг кофеин в рамките на 8 часа може да доведе до предозиране и да предизвика безпокойство, безсъние, болки в стомаха, ускорено сърцебиене, зачервяване на лицето и лицеви тикове; несръчност, загуба на мисли, ирационалност, конфликтност.
 • Приемът на големи дози кофеин при повече от 4 седмици може да доведе до състоянието кофеинизъм - състояние между лека и засилваща се форма на кофеиново отравяне.

line

Анаболни стероиди

Те не бива да се бъркат с кортикостероидните препарати, които често се предисват от лекари при различни заболявания. Анаболните стероиди са с ограничена употреба в хуманната медицина (например за ускорено натрупване на мускулна маса при пациент, който за дълго време е бил обездвижен).

Анаболни стероиди

Анаболни стероиди

Ефекти:

С анаболните стероиди злоупотребяват предимно спортисти и културисти, с цел увеличаване на мускулната маса. Те смятат, че препаратите им помагат в по – активното трениране и по – бързото възстановяване след травми. Тези препарати са прозиводни на мъжкия полов хормон тестостерон, поради което стимулират агресивно поведение. Това е причина с тях да злоупотребяват и лица, които не се занимават с активен спорт.

Последици:

 • риск от инфекции и опасни зарази, тъй като често тези лекарства се инжектират с общи игли;
 • при млади хора употребата им може да доведе до намаляване на растежа
 • при мъжете може да има временни странични ефекти от страна на половата система – намалено сексуално влечение, намален брой сперматозоиди;
 • при жените се наблюдават “маскулинни” странични ефекти – по–плътен глас, неоформени гърди, мъжки тип окосмяване, нарушен менструационен цикъл и други, които могат да останат и след спиране на препарата;
 • макар и рядко, анаболните стероиди могат да предизвикат смърт от рак на черния дроб.

line

Амфетамини

Амфетамините са психо-стимулиращи синтетични вещества, предназначени за медицински цели. Срещат се като капсули, дражета, таблетки, бял прах, солообразен парафин, парченца стъкло

Амфетамини

Амфетамини

Амфетамните са стимуланти, обикновено произвеждани изцяло синтетично в несигурни, нелегални лаборатории. Към тях спадат: бензедрин, фентамин, векамин. Често употребявани амфетаминови производни са : метиламфетанин, метедрин, первитин, познати под различна форма: таблетки и инжекционно. Приемат се орално, могат да се инжектират, пушат или вдишват.

Ефекти:

Нередовната употреба повишава енергичността и употребилите се чувстват бодри, уверени и жизнерадостни много активни, с повишена работоспособност. Когато се изчерпи настъпва състояние на депресия, отпадналост и голям глад. Дълготрайната употреба води до необходимост от все по – високи дози, обърканост и параноя. Употребяващият е агресивен и може.

Преките физиологични и психични ефекти са: сухота в устата, разширени зеници, повишено кръвно налягане, ускорен пулс, повишена температура, учестено дишане, прилив на енергия. Продължителната употреба води до увреждане на мозъчните клетки, параноидно състояние, безпокойство, тревожност; психични симптоми, които могат да прераснат в агресия; повишено кръвно налягане; повишена телесна температура; кожни обриви и инфекции.

Последици:

Бързо развиване на толерантност и покачване на дозата, апатия, безсъние, депресия, дезориентация, раздразнителност, тревожност, загуба на апетит, конвулсии, понякога смърт. Развива се силна психична зависимост.

Постоянната употреба на амфетамини води до психоза, наподобяваща шизофрения. Характеризира се с параноя, бодеж по кожата и зрителни халюцинации. Крайно агресивно и ексцентрично поведение е чест белег на дълготрайно злоупотребяващите с амфетамини.

line

Екстази

Екстази или МДМА (метилендиоксиметамфетамин) е психостимулант от рода на амфетамините, действащ едновременно като стимулант и халюциноген. Среща се като таблетки, капсули, прах или течност. Употребява се чрез поглъщане, вдишване, пушене или инжектиране.

Екстази

Екстази

Екстази е много разпространен под формата на разноцветни таблетки с различни миниатюрни рисунки върху тях. Принадлежи към т.нар. “дизайн-дроги”, тъй като се произвежда чрез смяна на молекулната структура на вече съществуваща дрога - извлича се метамфетамин и амфетамин. Такива наркотични вещества - особено екстази - се асоциират с рейв- и ъндърграунд- нощни партита с техно музика и голяма употреба на наркотици. Тези партита са посещавани предимно от ученици и студенти.

Ефекти:

Екстази най-често се употребява в дискотеки, на купони и партита. Предизвиква повишена чувствителност и по–добра комуникативност. Трайността на ефекта от приемането му е от 4 до 6 часа; не развива физическа зависимост, но развива толеранс. Употребата на екстази поражда желание за скачане и неудържимо движение, за спокойствие и щастие, ето защо води до дехидратацията. Употребата на таблетките в комбинация с алкохол може да завърши с кома и смърт.

Преките физиологични и психични ефекти:

Независимо от начина на приемане, ефектът е много силен и настъпва изключително бързо - около 20 мин. Води до: ускорен пулс, гадене, загуба на апетит; повишена активност на нервната система; повишено кръвно налягане и температура; загуба на чувството за умора.

Последици:

Бързо привикване, сърдечни и мозъчни смущения, преумора, дисбаланс на целия организъм, отслабване, обилно изпотяване и дехидратация на организма, остри психози и трайни промени в психиката.

Продължителната му употреба води до психични затруднения - объркване, депресия, нарушения на съня, понякога параноидни изживявания; напрежение в мускулите, гадене, замъглени образи, треска, изпотяване, конвулсии.

Изследванията при животните показват, че екстази изчерпва важния за мозъчната дейност серотонин, който регулира настроението, съня, хранителните навици, мисловния процес, прогресивното поведение, сексуалните функции и болковата чувствителност.

Приемането на екстази на купони носи риск от изтощаване и дехидратация, поради комбинирането му с непрекъснато танцуване и скачане, при което употребяващият умира от топлинен удар.

line

Канабис ( марихуана, хашиш )

Всички форми на канабис са психоактивни вещества - съдържат ТХК (делта – 9 – тетрахидроканабинол), който въздейства върху мозъка. Марихуаната представлява зелена или сива смес от изсушени нарязани листа на конопа (Cannabis sativa). Това е най – разпространената нелегална дрога в страната. Хашишът прилича на кафяви или черни бисквити или топчета.

Канабис

Канабис

Марихуаната се свива на цигари, може да се пуши и с лула, да се смесва с храна, да се вари на чай. Напредналите пушачи я смесват с тютюн и я пушат като цигара.

Ефекти:

Тъй като употребяващите марихуана вдишват дълбоко нефилтрирания дим и го задържат в дробовете си, се повреждат дробовете и белодробната система. Пушекът от марихуаната съдържа общи с тютюна канцерогенни и токсични частици, но в по–големи концентрации. Дълготрайно употребяващите канабис може да развият зависимост и да се нуждаят от все по– голямо количество за постигане на същия ефект.

Последици:

Пушенето на марихуана може да доведе до нарушено възприятие, оценка на ситуацията и смущения в двигателния апарат.

line

Хероин

Хероинът е бял до тъмно кафяв прах. Произвежда се от морфин, който се извлича от маковия опиум. Засяга центровете на удоволствие в мозъка.

Хероин

Инжектира се – венозно или мускулно; пуши се - пуши с тръбичка или лула; вдишва се - през тръбичка, след загряване върху фолио или на прах през ноздрите.

Ефекти:

Употребата му предизвиква еуфория, унесеност, а след тази фаза - потене, разстройство, повръщане. Предизвиква силна зависимост. Свръхдозата води до смърт. Хероинът е бързо действащ наркотик, особено когато е вдишан или инжектиран. Инжектираният хероин достига мозъка в рамките на 15 до 30 секунди; вдишан той достига мозъка за 7 секунди.

Последици:

Употребилите хероин имат забавен и неясен говор, забавен вървеж, стеснени зеници. Употребата на хероин предизвиква неяснота на съзнанието, водеща до кома; дихателни проблеми; СПИН инфекции от употребата на общи спринцовки, хепатит; кожни възпаления и екземи; неритмична дейност на сърцето и неустойчиво кръвно налягане; липса на апетит и срив на имунната система.

line

Инхаланти

Някои леснолетливи вещества с различен химически състав силно въздействат върху централната нервна система и са едни от най-често употребяваните наркотици.

Инхаланти

Изпарения с наркотично действие се вдишват от газове за запалки, спрейове, препарати за химическо чистене. Тези материали са леснодостъпни и евтини е не подлежат на контрол.

Ефекти:

Началната възбуда, еуфория и веселост преминават в замъгляване на съзнанието, липса на ориентацията и координация на движенията, сънливост; нарушение на възприятията и възможностите за преценка. Ефектите от въздействието на инхалантите наподобяват до известна степен въздействието на алкохола.

Прекитете физиологични и психични ефекти са: нарушение в координацията, спазъм на дихателните пътища и задушаване. Продължителната употреба води до възпаления на ноздрите, хрема, обриви около носа и устата, понижен апетит, намаляване на теглото, увреждане на нервната система.

Последици:

При замайването от високата концентрация на парите може да се достигне до задушаване и затова е опасно напъхването на главата в полиетиленова торба с поставени вътре материали за инхалиране.

Директното впръскване на аерозол в устата може да замрази и запуши пътя на въздуха и да причини смърт.

line

Кокаин

Кокаинът е наркотик под формата на бял, кристалообразен прах. Извлича се от растението кока, което расте в Южна Америка.

Кокаин

Начинът на употреба зависи от формата, в която е кокаинът - през носа, перорално и венозно. Сместта от кокаин и тютюн е „кока джойнт” и се пуши. Ефектът от смъркане на кокаин трае между 5 и 30 минути. Продължителността на ефекта зависи от начина на употреба.

Кокаинът стимулира централната нервна система, увеличава сърдечната честота и повишава кръвното налягане. Това какво употребяващият ще почувства зависи най-вече от дозата и начина на употреба. Физическото състояние на употребяващия, неговото телесно тегло и очакванията му също играят роля.

Ефекти:

При несистемна употреба и малко количество: увеличава се издръжливостта; изчезват чувството на глад и умора. Употребяващият се чувства ведър и развеселен, по-енергичен. Тези ефекти са около 30 минути и, за да се почувстват отново, трябва да се повтори употребата.

При системна употреба: загуба на апетит и телесна маса; отслабва имунната система; срещат се треморни нарушения във фината моториката и нарушения на сърдечния ритъм.

Последици:

Кокаинът премахва чувството на умора и необходимостта от сън, но в комбинация с безсъние води до изтощение. Изтощението е още по-голямо при комбинирането на кокаин и алкохол, което води до натоварване на сърцето и черния дроб.

Употребата на кокаин може да доведе до халюцинации, предизвикващи параноични състояния и агресивност.

Смъркането на кокаин причинява свиване на кръвоносните съдове в носа. При честа употреба носните слизести мембрани могат да се увредят, а при достигане до синусовата кухина може да се доведе до блокаж и болки в главата.

Употребата на нестерилни игли за инжектиране на кокаин може да причини кожен абсцес.

line

Халюциногени

Халюциногените са наркотици, които предизвикват халюцинации и променят сетивните възприятия.

Халюциногени

В природата се срещат естествени халюциногени – напр. в кожата и урината на крастави жаби, в някои видове гъби и в някои видове кактуси /пейот/.

В малка концентрация халюциногените се срещат и в подправки - индийско и мускатово орехче, черен пипер, лютиви чушки и др.

От синтетичните халюциногени най-добре познат е LSD - среща се най-често под формата на хартийки или хапчета и се приема перорално.

Ефекти:

Халюциногените засилват емоциите и променят възприятията за време и пространство. Употребяващият вижда неща, които не са там и ги преживява като реални.

Усилването на емоциите може да прерастне в екстаз, а тревожността - в паника или параноя. Емоциите, които ще изпитат употребяващите, не винаги могат да бъдат предвидени на време. Ефектите от употребата на халюциноген могат да се възвърнат, без скоро веществото да е било употребявано - „флашбек”.

Ефектите от халюциногена и как точно ще протече „пътуването” се определят от вида на веществото, дозата, настроението и средата на употребяващия, също от теглото и физическата му нагласа. Едно пътуване обикновено започва между 30 и 60 минути след вземане на веществото и достига своя връх след около 2 или 3 часа. След 8 до 10 часа пътуването завършва.

Последици:

Халюциногените не са безопасни. Те са риск за хора, които са нестабилни, депресирани или тревожни и за хора с предразположеност към психоза. У младите хора, които не познават себе си достатъчно добре, могат да предизвикат психоза или да създадат ситуации на паника. Халюциногените намаляват способностите за преценка на човека и това може да създаде много опасни ситуации. Например, истинска връхлитаща кола може да бъде възприета като кола играчка.

В повечето случаи не е известно с каква сила ще подейства един натурален халюциноген и това може да доведе до неприятни изненади. Употребата по време на бременност или по време на кърмене е, както при всички други наркотици.

line

Сънотворни и транквиланти

Те обикновено се предписват от лекар с цел да намалят симптомите при безпокойство, тревожност и безсъние. Отнасят се към общото понятие “бензодиазепини”. Действат потискащо на централната нервна система.

Сънотворни и транквиланти

Диазепам, Лексотан, Транксен, Рохипнол, Ксанакс, Дормикум, Ривотрил, Невротоп и др. Бензодиазепините забавят мозъчната дейност. Някои имат успокояващ ефект, други предизвикват сън. При дейности, свързани със стрес и тревоги по време на деня, се предписват по-дълго действащи транквиланти.

Ефекти:

Действието на бензодиазепините зависи от количеството на активната съставка, времето на приемане и продължителността на употребата. Човек, който употребява за пръв път, ще се почувства по-спокоен, ще спи по-добре, симптомите на нервност и тревожност и грижите ще отслабнат, но при продължителна употреба тези ефекти се постигат с увеличаване на дозата.

Странични ефекти са главоболие, умора, чувство за празнота, сънливост и меланхолия. Бензодиазепините са изключително опасни при шофиране.

Рискът от зависимост е голям.

Комбинацията на бензодиазепини с алкохол е опасна.

Бензодиазепините не трябва да се приемат по време на бременност или кърмене.

Темите са по материали за наркотиците на Министерството на здравеопазването, Национален съвет по наркотични вещества, Национален център по наркомании

 

Copyright © 2008-2020 ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев