Световен ден за психично здраве

ПИЦ-Сливен
08.10.2021 / 10:25

На 10 октомври отбелязваме Световен ден за психично здраве. По този повод ПИЦ-Сливен към ОбСНВ ще ви представи няколко полезни съвета как да подобрим психичното си здраве.

10 ОКТОМВРИ -

СВЕТОВЕН ДЕН НА ПСИХИЧНОТО ЗДРАВЕ

10 ПОЛЕЗНИ СЪВЕТА -

КАК ДА ПОДОБРИМ ПСИХИЧНОТО СИ ЗДРАВЕ

 

Всички вече знаят как да подобрят физическото си здраве, но поддържането на психичното здраве е еднакво важна задача за всички.

 

Днес не е тайна за никого, че проблемите с психичното здраве увеличават риска от развитие на сърдечно-съдови и ракови заболявания, както и преждевременна смърт. Опитайте се да подобрите психологическото си благополучие, като използвате тези прости, но ефективни съвети.

1. Спазвайте графика за сън

Нарушаването на съня засяга не само здравословното състояние, но също така има пряко влияние върху психичното здраве. Когато се нарушава сънят, жизненоважен хормон като мелатонин не се произвежда. Недостигът на мелатонин може да допринесе за:

 развитие на депресия и увреждане на паметта;

 неспокоен сън и ранно събуждане;

 намаляването на концентрацията на вниманието, повишава умората.

Трябва да преразгледате вашия график за сън. Първо, продължителността на съня трябва да бъде 7-8 часа. Второ, трябва да се научите да си лягате по едно и също време всеки ден.

За да се произведе мелатонин, е необходимо да заспите преди 12 часа през нощта.

2. Здравословен режим на хранене

Повечето от нас знаят, че здравословната диета е полезна за физическото здраве. Необходимо е да се контролира телесното тегло, за да има винаги висока ефективност. Но също така значително намалява риска от развитие на много заболявания, включително затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, диабет и дори злокачествени тумори. Човешкият мозък също се нуждае от набор от хранителни вещества, за да работи правилно и да контролира работата на други системи в човешкото тяло. Има редица храни, които могат значително да влошат психичното здраве, като например:

 захар

 хранителни добавки

 прекомерен кофеин

 злоупотребата с алкохол.

3. Физическа активност за вашето тяло и ум

Физическата активност е много важна за всички аспекти на здравето, включително психичното благополучие. Затова се препоръчва да се отделя поне 20 минути на ден за спорт.

В този случай не можете да се изтощите с дълго и скучно бягане по бягаща пътека. Времето, което минава в природата, също може да осигури добро психическо състояние. Ходенето е най-достъпната форма на физическа активност, която в комбинация с общуването с природата и приятелите спомага за намаляване на негативните ефекти от стреса. Трябва да се отбележи, че заседналият начин на живот (в офиса и у дома) се отразява неблагоприятно на психичното здраве.

Отбележи, че йога е един от методите за получаване на положителни психофизични ефекти върху човек и помага за намаляване на тежестта на симптомите на тревожност и депресия. Основното предимство е, че при практикуване на йога няма противопоказания!

4. Слушайте сигналите на тялото и ума си

Човешкото тяло е уникална система за самолечение и самопочистване. То има много „сензори“, които регистрират нежелани и вредни ефекти. Има много начини, чрез които тялото ви алармира за необходимостта да промените нещо.

Човешкото тяло е умно, опитва се да ни спаси много пъти на ден от нещо. Ето защо е необходимо да се слушат такива сигнали. Медитацията и практикуването на йога са фокусирани върху това, опитайте го всеки ден!

5. Практикувайте благодарност

Благодарността е чувство, подобно на лечебния еликсир. Когато човек започне да забелязва нещо светло, животът цъфти с ярки цветове. Редовното разбиране и изразяване на благодарност (към всеки, дори към вашата котка или хубаво време) подобряват настроението и благополучието ви.

6. Нахранете мозъка си: продължете да се учите

Ученето помага да поддържате мозъка в добра форма и намалява риска от развитие на болестта на Алцхаймер. Не е необходимо да изучавате чужди езици или да получите друго висше образование. Самият процес е важен: четете професионална литература, за да развиете умения. Отидете на курсове по готвене. Четете художествена литература и белетристика. Научете нови модели на плетене или направете оригинални занаяти. Основното правило е да се стремите към новото.

Ако не се интересувате от нещо, не го научавайте, защото вече сте започнали. Изберете нещо, което ще зарадва мозъка. Промяната на обектите за изследване е дори полезна, защото трябва да превключвате между различни видове дейности.

7. Никога не слизайте от земята

За психичното здраве е важно да живеем в настоящето, да не мислим за миналото и това което не се е случило и може никога да не се случи. Трябва да се научите да живеете в настоящето, да чувствате себе си и тялото си.

Това е състояние, при което точно знаете какво се случва около вас и с вас. На пръв поглед това изглежда просто, но всъщност изисква внимание и безкомпромисна честност.

Благодарение на осъзнаването хората взимат правилни решения, защото разбираме всички обстоятелства и знаем какво искаме. Осъзнаването не е просто красива дума, а начин на възприемане на живота. Необходимо е за психично здраве!

8. Изберете какво ви прави щастливи

Колкото по-щастливи и приятни изживявания имате в живота си, толкова по-добро ще бъде цялостното ви състояние. Важно е да имате достатъчно причини да се чувствате щастливи в седмичната си рутина. Научете се да отказвате да общувате с хора, които носят негативни емоции.

Не забравяйте, че това което ви прави щастливи са вашите златни резерви, които увеличават устойчивостта на стрес и житейски препятствия. Важно е да не забравяте да правите тези малки избори всеки ден. Научете се да се предпазвате от негативизъм и да внасяте положителни и щастливи моменти в живота си.

9. Починете си от информация, устройства и социален живот

Ограничете всички електронни устройства и интернет. За един ден оставете смартфона си у дома, изключете сигналите и всичко друго, което ви разсейва. Прекарвайте време в чат на живо, обърнете внимание на семейството и приятелите. Когато направите това веднъж, веднага ще усетите как главата ви става бистра.

10. Посвещавайте време на природата

Много хора дават тази тривиална препоръка, ние вече сме изморени от всичко, така че искаме да осветим тази препоръка от нов ъгъл. Наблюдаването на движещи се природни обекти (корони от дървета на вятъра, течаща вода, облаци и др.) Вкарват човек в плитък транс, което е полезно за всички поддържащи системи на тялото, включително умствените.

Освен това хората, които имат домашни растения или зеленчукова градина, са по-малко подложени на стрес. Чистият въздух, новите впечатления и почивката за очите също са полезни „придобивки“, за които не се изисква нищо особено. Бъдете по-близо до природата!

 

Източник:

https://www.emergency-live.com/bg

Още снимки от новината

 Световен ден за психично здраве
Световен ден за психично здраве
Световен ден за психично здраве
Световен ден за психично здраве
Световен ден за психично здраве
Световен ден за психично здраве
Световен ден за психично здраве
Световен ден за психично здраве
Световен ден за психично здраве
Световен ден за психично здраве
Световен ден за психично здраве
Световен ден за психично здраве

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПРЕВАНТИВНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев